tisdag 9 augusti 2011

Kristi förklarings dag


Jesus förhärligad är underrubriken denna vecka.

Evangelietexterna handlar om hur Jesus tar med sig Petrus, Johannes och dennes bror Jakob upp på ett berg. Där verkar det som om de tre lärjungarna slumrar till (de är ganska bra på det! Men det är inte konstigt att de var trötta så mycket som de var med om.) och när de kvicknar till ser de Jesus i samtal med Mose och Elia.

Petrus (en av mina verkliga favoriter!) blir naturligtvis förstummad! Eller... Nej - som vanligt är han angelägen om att förstå och att göra det rätta så han utbrister att det ju är en väldig tur att han och de andra två är med, för borde de inte bygga lövhyddor åt dessa tre storheter som nu möts? (Lövhyddor... Judarna firar lövhyddohögtiden sedan Mose tid. Om jag förstått rätt som en kombination av att fira skörden och för att Herren lät dem bo i lövhyddor under den svåra tiden.)

Den käre Petrus! Jag tycker att det låter som om han blir så överväldigad att han inte riktigt vet vad han ska säga (Vem skulle ha kunnat säga något särskilt klokt i det läget? Inte jag!)  och då tar han till det han kan - att ordna det praktiska. Att det draget hos Petrus ganska ofta markeras tycker jag är så härligt! Han är den djupt tänkande mannen som gör vad han kan för att förstå Jesus och det han är med om, men samtidigt vill han gärna ta till sina händer. Han visar så väl på hur även en "enkel" människa som mest är van vid grovarbete har en hel del i huvudet.

Innan någon hinner sätta igång något bygge stannar dock ett moln över berget, och en röst hörs ur molnet: "Detta är min älskade Son! Lyssna till honom!", på samma sätt som vid Jesu dop.

Vadå? Tror inte Gud att de hört på första gången?

Jodå, det vet Han säkert att de som hörde då inte har glömt, men nu har de lärt lite mer om och av Jesus. De förstår lite mer även om mycket inte ska förstås förrän Jesus är död och uppstånden. Nu tillkommer dock en sak, något som jag tycker känns som ett än större allvar: Jesus ber dem att inte berätta något om vad de sett och hört denna dag, inte ens för de andra apostlarna.

Varför det? Är Jesus inte rättvis? Varför har han valt ut just dessa tre att få denna kunskap?

Jag tror inte att det på minsta sätt skulle ha att göra med att Jesus på något sätt sätter Petrus, Johannes och Jakob före de andra! Däremot tror jag att han visste att dessa tre skulle kunna förvalta denna upplevelse/kunskap för att senare kunna se den i ljuset av allt som skedde och då kunna berätta om även detta.

Ok - då blev Jesus förhärligad där på berget då! Han fick visa att han har anknytning till Mose och Elia. Herrens röst fick åter påpeka vems son han är. Då var det avklarat då!

Nej, se det håller jag inte riktigt med om! Jag tycker nämligen att Jesus blir förhärligad varenda dag, än idag!

Inte genom att vi ber, sjunger lovsånger, lyfter våra händer och tackar (även om det väl också är en sorts förhärligande) men genom alla de som varje dag sedan Jesu tid har mött honom. Varje dag, världen över, är det många, många människor som möter Jesus på olika sätt. En del för allra första gången, andra har varit med om det förut. Och nu menar jag inte möten i formen av att man "ser Jesus i andra människor" utan reella möten! De där mötena som många skulle kalla för något liknande psykisk obalans, men som för den som upplevt det är nog så verkligt. (Och kan "drabba" vem som helst - den framgångsrike och "kloka" likaväl som den fattige och helt outbildade...)

Det förhärligandet sker kanske inte med hjälp av en röst ur ett moln, men med en lika klar visshet: Jesus är Guds Son! Honom skall vi lyssna till! Och precis som Petrus, Johannes och Jakob upplevde så kan det vara något man inte ska berätta direkt, det kan behöva vila i hjärtat. (Men det kan ju också vara tvärtom, att det ska berättas för alla som vill lyssna, det brukar stå ganska klart för den berörda.)

Så i kyrkoåret är det en söndag per år som vi firar Jesu förhärligande, men i verkliga livet finns det var dag, året om, människor runt om i världen som firar just detta!

Allt gott!
Eva
PS Jag gissar att ingen som ev. läser detta har missat vad som pågår på Afrikas horn, med torka, missväxt, människor på flykt undan svält, flyktingläger som "svämmar över" av människor som behöver hjälp och de som försöker hjälpa? En bloggvän (Ulf med "Ordringen" som finns i listan) utmanade på sin hundblogg oss hundägare att hjälpa till. En mycket god idé som jag gärna för vidare, inte bara till hundägare. Gå gärna in på t.ex. http://www.lakareutangranser.se/timme Där finns all information du kan behöva!
Låt oss alla göra någon insats, stor eller liten, för dessa som behöver oss alla.