onsdag 29 augusti 2012

De största hjältarna på plats!Jag tycker faktiskt så - att det är nu de verkliga hjältarna är på plats på idrottsplanerna och i hallarna i London!

Fantastiska prestationer gjordes av många, många under OS, men nu startar Paralympics och där finns så många som får kämpa på så många fler sätt än att "bara" träna sin idrott 7 dagar i veckan.

Det borde vara så självklart att även en psykiskt funktionshandikappad, en benamputerad, en synskadad eller någon annan med funktionsnedsättning på ett eller annat sätt också får hålla på med idrott om det är det som intresserar mest. Men vi alla vet ju att så inte alls är fallet.

I Sverige och i många andra länder fungerar det säkert förhållandevis bra, även om det säkert kan bli bättre på många sätt. Dock antar jag att fler än jag minns t.ex. de rumänska barnhemsbarnen som visades mycket i TV för ett antal år sedan. Och i många länder är ju situationen inte så långt därifrån idag.

Jag blir otroligt glad när jag ser vissa länder paradera in under invigningen! Länder varifrån man då och då hör om hur svårt det är för den som fötts med, eller senare fått, ett handikapp! Det finns ju fortfarande en hel del länder där föräldrar gömmer undan ett barn som inte "är som andra", skäms och tänker att det är ett straff att de fått detta barn.

David Lega, som kommenterar, berättade nyss att han tävlat i länder där människor ute på gatorna undvikit att se på honom, för man "ska" inte titta på en funktionshindrad... Men samtidigt berättar han hur mycket framsteg som kan göras i de länderna i och med att t.ex. Paralympics blir omnämnt.

Det gläder oerhört att se en del länder som är relativt fattiga komma in med relativt sett stora trupper! Att man numer även i dessa länder ser det viktiga i detta.

Vad jag förstår är Sverige, tillsammans med en hel del andra länder givetvis, något av ett föregångsland där mycket fungerar ganska bra, men säkert har även vi mycket som kan bli bättre. (Numer om inte annat hur assistansersättning beräknas... Kan du möjligen föra en gaffel/sked till munnen så kan du ju äta själv... Om du inte kan få maten ur kylen, tillaga eller skära? So what? ÄTA kan du ju...)

Att se alla dessa idrottare, som övervinner inte bara de vanliga kroppsliga begränsningarna som alla toppidrottsmän har att kämpa med utan så mycket mer... Det värmer hjärtat till max!

Allt gott!
Eva

Inga kommentarer: