söndag 17 mars 2013

Harry Potter


Ja, nu kommer ett erkännande....

Jag är löjligt/barnsligt förtjust i historierna om "Harry Potter"!

Är stolt ägare av alla filmerna och saknar bara sista boken (har dock läst den).

Jag kan nog till viss del säga att jag "kan" Harry Potter.

Och det har jag "fått skit" för av en hel del kristna!

I den mer konservativa, s.k. "bokstavstroende" del av kristenheten som jag faktiskt tillhör så finns det nämligen en inte ringa del som anser att allt "världsligt" ska fördömas och förbannas. Och H.P. som handlar om trollkarlar och häxor måste ju då givetvis fördömas än mer! Bibeln varnar ju för trollkonster faktiskt...

Jag håller helt med om att man ska vara extremt försiktig med sådant. En kontakt på försäkringskassan föreslog en gång att jag skulle gå till en "rosenterapeut" istället för att lägga pengar på sjukgymnast. När jag sa' nej, och förklarade att det var delvis (min sjukgymnast sedan länge hade tankar också...) p.g.a. min kristna tro så började mina problem med FK.

Men jag förstår faktiskt inte de som vill "bannlysa" Harry Potter-böcker mm totalt.

Varför kan man inte istället se en ingång till andra diskussioner? Det författarinnan skapat är ju en ganska underbar historia om ont och gott, om betydelsen av vänskap, om respekt för äldre med mer erfarenhet. Huvudpersonen Harry som närmast av födseln fått på sin lott att kämpa mot ondskan och som väljer rätt. Harry, som trots en del motsättningar håller fast vid sina vänner Ron och Hermione och de andra. Harry som har en mentor i rektor Dumbledore och andra lärare.

Jag tycker att man i Harry Potter har en alldeles utmärkt "ingång" i den kristna världen! En ingång vi kristna borde vara mer glada för.

Och varför skulle allt "världsligt" fördömas? Det är sannerligen inte bibliskt att göra så. Nu hittar jag inte kapitel och vers, men det står ju där, att vi ska leva "...i världen, men inte av världen". Att då kunna diskutera och låta andra glädjas åt sådant som Harry Potter-serien är väl då bra självklart? (Lite lustigt i sammanhanget är att flera av de som fördömer H.P. talar sig varma om Sagan om ringen... Inte den allra största skillnad på dessa två litterära verk, men "Ringen" är ju skriven av en uttalat kristen... En "vi och de"-tanke som jag tycker oerhört illa om!)

Visst kan även kristna läsa, se och tycka alldeles väldigt bra om Harry Potter! Är man troende på Jesus Kristus som den enda vägen till frälsning så är man. Jag kan tycka att det ligger en rädsla i att förneka all läsning utom den av Bibeln. Är du säker på vad du tror på så kan du väl läsa annat för rent nöje?

Jag "tror" inte på Harry Potter! Lika lite som jag trodde på liknande när jag var liten/ung. Jag vet var min tro och mitt hjärta finns. Men jag kan tycka att det är väldigt kul med den historia H.Ps författare, liksom J.R.R. Tolkien, får ihop. Jag gläds så mycket över den fantasi dessa människor har! Den är given av Gud helt klart! Och de använder den för att roa oss andra.

Förfasas inte över historier som den om Harry Potter! Använd den för samtal om annat, vare sig du är kristen eller ej. Gläds åt glädjen författare kan ge oss! Du lär inte glömma var ditt hjärta och din tro är bara för det...

Allt gott!
Eva
(Och hörrni ni... Jag är väl medveten om att denna blogg inte är den allra mest lästa. MEN - nu ser jag att, minst, 30 personer läst förra inlägget, men inte en enda lämnat någon kommentar. Vare sig du tycker som jag eller inte så skulle jag bli så glad om du kommenterar! Ja, just du! Om du inte gör annat än skriver rena elakheter blir det nog inte publicerat ändå... Men annan åsikt har jag inget emot:D )

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad jag för står har literatur kritiker altid sett snett på fantasy. Du nämde j.r.r Tolkien,han som fick ett tilltal från gud att skriva sagan om ringen men även hans vän C.S Lewis Som skrev om Narnia De var båda kristna och de kan räknas till de som startade fantasy genren.

/Fredrik Vennberg