Jag som skriver här är kristen, har ett stort intresse för teologi o apologetik o för en del mer "världsligt". Kommentera gärna! Jag förbehåller mig rätten välja om det publiceras eller ej dock.
måndag 3 augusti 2015
Att läsa för att förstå....
...eller förstå för att läsa?
Ungefär så skulle jag beskriva den skillnad jag förundras över när det gäller läsning av Bibeln.
För mig är det fullkomligt självklart att läsa för att förstå. Jag är ingen akademiker, har inte ens gått klart grundskolan om vi ska vara petiga o har bara enstaka kurser från KomVux, o det ställer kanske till det ibland. Men...
Jag tycker o känner att det är givet att om jag inte förstår då söker jag svar! Jag söker böcker, via google eller FB-grupper, via vänner någon som kan hjälpa mig att förstå. Vad jag inte gör är att börja ändra i texten, "vrida" ords eller uttrycks betydelse eller bara avfärda det jag läser. Lika lite gör jag så med Bibeln som jag skulle göra det med en instruktion för en tidigare helt okänd teknisk pryl.
Jag har mycket liten förståelse för de som mer eller mindre helt avfärdar GT för att "Det är ju så otäckt med alla krig! Allt blod! Allt dödande! Det kan väl inte vara samma Gud som i NT?". Min reaktion är förstås delvis densamma - jag tycker också att det är otäckt o svårt att förstå mycket av det som sker i Israels tidiga historia. Mitt "svar" blir då, i motsats till många verkar det, att försöka hitta förklaringar. Det finns oerhört många klokare än jag som genom åren har funderat på hur GT ska förstås så det är inte särskilt svårt att hitta "ledningslitteratur". (I mitt fall när det gäller just krigandet blev det relativt nya "Krigen i Gamla testamentet - Ett försök att förstå" av Olof Edsinger.)
Jag gick med i Anta utmaningen som startade vid nyår. Först tänkte jag mig att vara med på något av de "Bibelspår" med medföljande läsningsplan som finns men det var ju inte riktigt för mig..... Då bestämde jag mig för "Eget spår" o tanken var en rak genomläsning från 1a Mosebok till Uppenbarelseboken. Den planen är väl inte alldeles helt övergiven men har fått ett litet stopp efter Nehemjas bok...
Jag är ju så attans nyfiken!
Det skulle väl då i o för sig inte stoppa läsning vare sig efter annans uppgjorda plan eller rakt igenom men.... Jag fick plötsligt för mig att "Jeremia! Hans bok har jag aldrig (en av många....) läst ordentligt. O där kan finnas klara likheter med vår tid om jag inte är helt fel ute.... Hm..... Läser Jeremia alltså!"
Nu har jag än inte ramlat över några direkt svårförstådda ställen, inte efter vad jag har förmåga o behov av att förstå även om jag inser att det med all säkerhet går att "gräva ner sig" i både det ena o andra. Ändå är jag glad att jag för nu rätt många år sedan fick syn på o köpte den lilla skrift som på bilden ligger uppvänd. Det är en enkel men ändå uttömmande skrift om just Jeremia, om tiden när boken skrevs, om historiens skeenden då, om verserna vartefter. För en amatör med mycket stort teologiskt intresse är sådana här små skrifter en guldgruva! (Jag har dessutom köpt de 6 som hittills utgivits av Bibelguiden/Bibeln Idag om brev i NT.)
Som inte helt studievan men (ibland alltför kanske) nyfiken vet jag med mig att jag ofta tar på mig väl mycket. Jag vill veta/lära ALLT o helst "igår".... Visst vore den enklaste vägen att ibland helt enkelt hoppa över det jag inte begriper/där Gud verkar bete sig väldigt underligt eller att helt enkelt bara avfärda det svåra i både GT o NT med ett "Ja, det var DÅ det! Idag vet vi bättre!" men jag fungerar inte så.
Min högsta önskan med läsningen är att förstå Gud bättre! Att komma Honom närmare. Att det kräver en viss ansträngning av mig, att jag kanske måste frångå resonemang som jag är van vid från "världen", att jag kanske faktiskt måste gå emot sådant jag själv tänker - det är för mig rätt självklart.
Så, jag kommer nog aldrig att förstå alla de som faktiskt vill ändra det ena o andra i Bibeln för att det ska passa "nutid", dem själva, det de vill göra/leva eller liknande.
För mig är Gud den evige, den vars ord vi kan lita på nu likaväl som man gjorde för 2000 eller 4000 år sedan! Givetvis har Han vetat, redan när texterna skrevs, hur vi människor skulle "utvecklas". Han vet att vi fortfarande, även i vår globaliserade, "moderna", fantastiska tid, har väldigt mycken kunskap, klokhet o visdom att hämta i Bibeln.
Om vi vill.... Om vi är beredda att försöka förstå vad vi läser snarare än läsa bara det som bekräftar oss själva. Inte är det enkelt! Inte är det alltid särskilt smickrande för samvetet! Men det ger så otroligt mycket mer att försöka lära känna Gud som Han är än att försöka göra Gud till den man vill.
Allt gott!
Eva
(O jo, jag stickar gärna samtidigt som jag läser. I alla fall enkel slätstickning.)
Etiketter:
Bibel,
Bibelläsning,
boktips,
Gud
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Smart tänk du har, håller med dig till 100%.
Jag älskar GT och jag älskar den mer och mer ju mer jag läser. Jag tycker att Guds karaktär skiner igenom så himla tydligt genom böckerna där. Jag blir så kär i honom när jag läser GT. Där kan man verkligen se hur mycket han längtar och längtar efter oss, och hur ont det gör i honom när vi gång på gång vänder oss bort från honom.
Men nej den är inte lättläst alla gånger. Råare innehåll tror jag att man får leta efter ibland, vissa stycken sitter man bara helt häpen. Men det gillar jag också med Bibeln. Den skönmålar inte. Den målar inte upp nån bild av Gud som inte går att ifrågasätta, utan den utmanar.
Åh jag älskar Bibeln så mycket! Så underbar!
Skicka en kommentar