torsdag 2 juni 2011

Kristi Himmelfärds dag


En dag som kanske är lite extra svår att förstå, kan jag tycka.

Vad skulle nu detta vara bra för? Jesus hade inte levt mer än dryga 30 år (det finns ju lite olika teorier om ifall "år 0" är rätt uträknat eller om han kanske snarare var född år 4 före Kristus. Eller år 7? Själv tycker jag snarast att det är ett Herrens mirakel om det inte blivit mer fel!). Han hade predikat och lärt ut i ungefär 3 år. Och så sticker han!!! Vad är det för stil egentligen?

Jag tror att ett nyckelord i detta är samarbete.

Jesus har för det första lovat att vara med oss alla alltid. Det kan han bara genom att återvända till Fadern. Han har dessutom lovat att sända Hjälparen, den Helige Ande som vi firar lite extra nästa söndag, pingstdagen. Dessutom tror jag att han på detta sätt vill betona vikten av just samarbete. Samarbete mellan Gud och människor.

Jesus sänder ut de första apostlarna att berätta för alla folk. Hade han stannat och fortsatt göra "grovjobbet" själv så hade ju faktiskt inte så mycket blivit gjort... Som människa levde ju Jesus med samma begränsningar som vi gör. Han kunde inte på nå't sience fiction-vis förflytta sig hur som helst t.ex. Hade det varit idag, med internet, hade han givetvis haft andra möjligheter, men nu valde Gud den tid som då var.

Än idag gäller ju detta samarbete. När S:ta Clara står på "Plattan" (idag dock flyttat närmare kyrkan) och delar ut kaffe och mackor till de som behöver pågår samarbetet. När ungdomar ordnar "Pannkakskyrkor" och gräddar pannkakor så att laggarna ryker på ställen där många samlas en helgkväll pågår samarbetet. När nunnorna i Alsike tar hand om flyktingar - då pågår samarbetet. När du hjälper grannen med de tunga kassarna eller håller upp en dörr åt den bakom - då pågår samarbetet.

Hade Jesus stannat kvar, så tror jag att vi människor i väldigt hög grad lagt det tunga ansvaret helt på honom, även när han som 2030-åring borde ha fått ta det lite lungt... Han hade fått flänga världen runt i en evig flygplansturné, säkert samlande stora, stora lyssnarskaror. Nu får vi istället chansen att själva fundera på hur vi ska visa på Guds rike. Vi får själva ta ansvar för vad vi gör/inte gör för att livet ska bli så gott som möjligt för så många som möjligt. 

Och kanske viktigast av allt - Jesu himmelsfärd, det att han inte stannade kvar för att vandra rent fysiskt bland oss är en myndighetsförklaring!

Gud ser oss människor som kloka och förståndiga nog att själva ta en stor del av ansvaret för det samarbete Han vill ha med oss! Han  tycker att vi har de "verktyg" vi behöver i det Jesus sagt och visat under sin tid här, tillsammans med det som finns i Gamla Testamentet. Trots alla tokigheter människan hittat på genom historien, trots alla gånger människan gjort närmast exakt tvärt emot det Gud ville så är Han fortfarande beredd att lita på att vi ska göra det rätta utan att ha Jesus som "dadda" hela tiden. Givetvis finns han hela tiden med oss, men "hålla handen"-tiden var över i och med denna helg

Gud litar på oss! Han litar på att vi ska försöka så gott vi kan. Han vet att vi kommer att snubbla och trassla till det för oss, men Han litar faktiskt på att vi är kloka nog att ta till oss det vi fått och att vi vill gott.

Så Kristi Himmelfärds dag blir också lite "människans myndighetsdag". Inte så tokigt väl? Att ha en Gud som litar på oss och som vill samarbete? Låt oss alla försöka leva upp till det förtroendet!

Allt gott!
Eva

1 kommentar:

TeamNelson/Ordringen sa...

Varför i hela friden blev du inte präst!?
Du har en renhet och klarhet i ditt sätt att beskriva din tro som många präster bara kan drömma om.
Ulf